Nosaltres anem a enfocar el nostre treball en les relacions dels adolescents amb els seus pares, perquè creiem que és un tema molt interessant i que ens afecta directament.
RSS

28 de maig del 2010

VÍDEOS Segona República Espanyola

VÍDEO 1: PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA

En aquest vídeo s’explica l’alegria de la població amb la proclamació de la Segona República Espanyola, ja que aquesta representava l’esperança d’un canvi a Espanya. També conta com ninguna de les classes socials existents feia costat al rei Alfonso XIII i a la monarquia, i com aquest va abandonar Espanya rumb a un exili voluntari.
A més, ens diu que el context mundial per a la Segona República no va gens bo, degut a la situació de Europa en aqueix moment.


VÍDEO 2: VÍDEO INÈDIT DE LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA

En aquest vídeo, hi ha alguns actes promulgats pels components del govern de la República. A més, també hi apareix l’acte en el que el Govern de la República dona possessió a Victoria Kent de la direcció general de presons, i on aquesta, molt agraïda, diu que lluita en nom de totes les dones espanyoles. També hi ha imatges del moment quan militars i cotxes blindats s’instal•len a les portes de les esglésies per a fer front a la violència del moviment anticlerical.
Per acabar, hi ha un discurs on es diu que la República Espanyola ha entrat a formar part de la família de repúbliques a la que pertanyen totes les nacions d’Amèrica.



VÍDEO 3: CLARA CAMPOAMOR VERSUS VICTÒRIA KENT

En aquest vídeo s’explica el debat que hi hagué a la República, especialment entre Victòria Kent i Clara Campoamor, sobre si les dones devien o no poder votar. Aquestes dos dones pertanyien al mateix partit polític, però, mentre que Victòria Kent defensava la ideologia del seu partit dient que les dones estaven massa influenciades per l’església i que no devien votar, Clara Campoamor deia que si que haurien de poder fer-ho. Finalment, es va fer una votació i es va decidir que les dones havien de poder votar, i a les següents eleccions, les dones van acudir a votar massivament i van guanyar els conservadors.


VÍDEO 4:
EXPLICACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA (PRIMERA PART)

Aquest vídeo explica, que la recuperació de la democràcia a Espanya passa per tornar al govern existent abans de la dictadura, la República, i que, com que la democràcia torna al país perquè Franco nomena com a successor a Juan Carlos I i la transició es produeix baix una restauració monàrquica, aquest fet és impossible. També explica, que la Segona República va portar molts canvis a Espanya, que es perden durant la dictadura.


VÍDEO 5: EXPLICACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA (SEGONA PART)

Aquest vídeo és la continuació del vídeo 4, i en ell s’explica com es va intentar desenvolupar l’ensenyança amb la República i com a alguna gent no li convenia que açò passara, per a seguir mantenint els seus privilegis. A més, conta com es va intentar argumentar la Guerra Civil basant-se en els errors anteriors dels polítics i com va afectar aquesta a la generació que la va patir.


VÍDEO 6: LA REVOLUCIÓ D'ASTÚRIES I LA VAGA GENERAL A CATALUNYA. 1934

Aquest vídeo, ens parla sobre la poca tolerància que demostra la dreta cap al l’estatut de Catalunya i el problema que plantegen arran la legislació que proposa el president de la Generalitat.
La UGT realitza una vaga que té com a conseqüència la separació del govern català i Madrid, a més s’estableix a Catalunya un govern provisional de la República. Es declara l’estat de Guerra i finalment Companys es rendeix per tal de evitar més morts. Es suspèn l’Estatut d’Autonomia.
Astúries també segueix la vaga de la UGT i el govern envia unitats militars pel tal de mantindre l’ordre. El 10 de desembre es pacta el parament de les hostilitats entre aquests.



VÍDEO 7: DONES A LA SEGONA REPÚBLICA

Les dones exerceixen el dret al vot al 1933, és quan les dones lluiten pels seus drets gràcies a que els republicans ho fan possible. Victoria Kent és la predecessora de les dones en política. La república pretenia que Espanya fos un estat laic en el que l’església fos privada i no influira en aquetes decisions, açò va beneficiar a la dona en aspectes personals, com el divorci. Aquests canvis es perden amb la dictadura franquista i tornen amb la democràcia.


VIDEO 8: RESUM DE LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA

Fins als anys 30 del segle XX la monarquia a Espanya estava donada suport per una oligarquia formada per terratinents, empresaris, comerciants, l'església i l'exèrcit. Amb moltes desigualtats socials i econòmiques i amb un 33% de població analfabeta. En 1930 dirigents de partits regionalistes de Catalunya i Galícia i del Partit Socialista Obrer Espanyol formen el Comitè Revolucionari amb ideals d'esquerra.
El govern monàrquic va declarar l'estat de guerra i va detenir a gairebé tots els seus membres. En 1931 els partits d'esquerra guanyen les eleccions municipals i es va proclamar la 2ª República. El 14-4-31 el rei va abandonar el país. Aquest mes de juny l'esquerra guanya les eleccions generals.
Durant els anys següents s'incrementa el malestar de l'església i l'exèrcit per la seva pèrdua de poder, hi ha rebel•lions separatistes i descontentament de la població per la lentitud de les reformes.
Després del bienni negre 1934-35 amb govern conservador republicà. Al febrer de 1936 hi ha noves eleccions i guanya l'esquerra amb el Front Popular. Això fa que la unió de terratinents i militars el 18-7-1936 proclamin l'alçament militar contra el govern legitimo republicà.



VIDEO 9: DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

A mitjan 1936 Espanya està dividida en dos bàndols, es produeix el trasllat d'un fort contingent militar des de Ceuta a Cadis manant pel general Franc.
Al novembre de 13936 es trasllada el govern republicà de Madrid a València.
El 26 d'abril de 1937 és bombardejada Guernica i poc després cau el País Basc.
El 22 de gener de 1938 és ocupat Terol.
Del 25-7-1938 fins al 1 d'agost és la Batalla de l'Ebre.
El 26 de febrer de 1939 cau Barcelona i ràpidament la seva província.
El senyor Azaña president del república renúncia a França. A primers d'abril de 1939 cauen Alacant i València. La guerra civil ha acabat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada